4. tanulmányút – Békéscsaba, 2018. október 19-21.

Mivel a találkozó időpontjában került megrendezésre a 22. Csabai Kolbászfesztivál, és egy héttel korábban zajlott a békéscsabai evangélikus nagytemplom újjászentelése, valamint a Magtár Ifjúsági Centrum szentelése, ezért úgy gondoltuk, hogy ezek az események, helyszínek tanulságosak lehetnek partnereink számára.

A tanulmányút kezdetén partnereinket megismertettük a helyi evangélikusság intézményeivel (szeretetotthon, templomok, gyülekezeti ház, levéltár, oktatási intézmények, ifjúsági centrum), hiszen a település életét, kiemelten az ifjúsági életét is meghatározza az evangélikusság. Ezt kívánja erősíteni a nemrég átadott ifjúsági centrum épülete, amely korszerűen felszerelt közösségi teret biztosít ifjúsági rendezvények szervezéséhez. Az evangélikus gimnázium, szakgimnázium, általános iskola és óvoda épületeit végigjárva partnereink testközelből láthatták, hogy milyen környezetben, milyen módszerekkel zajlik az oktatási és ifjúsági munka. Az intézmény törekszik arra, hogy minden intézményegységben kialakításra kerüljenek a diákok számára közösségi terek, valamint, hogy minél korszerűbb, fiatalok számára tetszetős környezetben történjen az oktatás.

Az evangélikus intézmények megismerése után ellátogattunk a Csabai Kolbászfesztiválra, amely azért is volt különösen is érdekes partnereink számára, mert náluk is minden évben megrendezésre kerül egy kolbászfesztivál, így az itt látott jó gyakorlatokat saját településükön is kamatoztatni tudják majd. A sok színes program között külön öröm volt látni, hogy a szervezők kifejezetten figyeltek arra, hogy minden nap legyenek gyermekeknek, családoknak szóló programok, a fiatalokat pedig a pénteki napon zajlott ingyenes ifjúsági gyúrás és a koncertek vonzották a rendezvényre. Lehetőségünk volt megtekinteni az ifjúsági gyúrás eredményhirdetését, ahol láthattuk, hogy több intézmény, ifjúsági szervezet is a fiatalokkal együtt képviseltette magát. Öröm volt szembesülni azzal, hogy a tradíció, a hagyomány és a modernitás milyen könnyedén megfértek egymás mellett egy rendezvényen belül.

A tanulmányút során folyamatosan arról beszélgettünk, hogy mik kellenek ahhoz, hogy a fiatalokat aktivizálni tudjuk, hogy érdekeltté tegyük őket a közösségi és közéletben, és azt gondolom, hogy a látottak megmutatták számunkra, hogy milyen irányból lehet elérni a mai fiatalokat, hiszen megtapasztaltuk, hogy fontos számukra a bulizás is, de emellett az is céljuk, hogy alkossanak valamit, hogy eredményeket érjenek el, megvalósítsák a céljaikat, és mindezt számukra otthonos környezetben tehessék, ahol érzik, hogy szeretettel figyelnek rájuk.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.