2. konferencia – záró konferencia: Szakmai beszámoló

A projekt záró, 2. konferenciájának szintén Békéscsaba adott helyett 2019. november 26.—án, melyet  pályázati partnereink és helyi szakemberek részvételével rendeztünk meg. 

A konferencia az „Érték és Innováció” nevet kapta, mely névvel szerettük volna kifejezni, hogy azokat a közel 2 év alatt megismert értékeket kívánjuk bemutatni, amelyeket meg kellene tudnunk őrizni, ugyan akkor az új lehetőségekre is nyitottnak kell lennünk, melyek segítségével az elért eredményeket tovább tudjuk növelni.

A konferencia kezdetén Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg az eseményt. Az első előadást Csonka Ákos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa tartotta, és bemutatta az általuk végzett kutatást és ismertette annak eredményét. Beszámolójából megtudhattuk, hogy a fiatalok gyakran összekeverik a politika és a közélet fogalmát, ezért inkább a bizalmatlanság és az elzárkózás jellemzi őket. Az előadó többször is hangsúlyozta, hogy sajnos nincs egy konkrét recept a fiatalok megszólítására. Folyamatosan kísérletezni kell, figyelve arra, hogy mi az, ami egy kicsit is működik. 

Ezt követően Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója foglalta össze a fókuszcsoportos beszélgetések tanulságait. Többek között kitért arra is, hogy sok fiatal élhető városnak tartja Békéscsabát, ahová családalapításkor szívesen visszatérnének, de sajnos nem elég ismertek a helyi felsőoktatási- és munkalehetőségek. Igazgató úr külön kiemelte, hogy a tapasztalata szerint a közéletben való részvételt a következő tényezők befolyásolják: szervezés szeretete, kapcsolati tőke kialakításának lehetősége, tapasztalatátadás, tapasztalatszerzés, hasznos időtöltés lehetősége, hatást gyakorolni a jövő alakulására, közös értékrend, értékátadás.

Körömi Kitti pedagógiai szakpszichológus előadásában a jó és rossz közösségek jellemzőit ismertette, és egyben felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét, az online világ veszélyeire. Kiemelte, hogy egyre fontosabb a közösségépítés, mert a valódi közösségek túlmutatnak az egyénen és igazi, nehéz terheket is el tudnak hordozni.  Rávilágított arra, hogy a valódi közösségekben történő valódi beszélgetések képessé tesznek minket a negatív érzések elviselésére.

Koszecz Sándor, a Kollabor Természettudományos Élményközpont vezetője számolt be arról, hogy egy modern közösségi tér hogyan segíthet a fiatalok helybentartásában. Az előadó szerint a technika, a technológia egy eszköz, amelynek a jelenlétét el kell fogadni, és élni kell vele. A település jövője szempontjából kulcskérdés, hogy itt maradhatnak-e a tehetséges fiatalok. Ebben a helyben tartásban tud egy modern természettudományos élményközpont segíteni. A központban a tapasztalati úton való tanulás, a kísérletezés és az élménypedagógia kerül a középpontba és segítik a központ eredményes programjait.

A konferencia végén a pályázati partnerek foglalták össze a műhelymunkán korábban kisebb körben megfogalmazott tanulságokat, majd bemutatásra került a disszeminációs élményfilm is, amely ráirányítja Békéscsaba legnagyobb diákrendezvényére, a  Garabonciás napok fontos szerepére is a figyelmet.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.