7. tanulmányút szakmai beszámolója

A 2019. május 6-7-én zajló tanulmányút keretében igyekeztük megismerni Székesfehérvár jelentősebb pontjait, kulturális értékeit. Megtekintettük a Koronázó Bazilika Romkertjét, az Országalmát és a Városház teret, a Bory-várat, az Árpád fürdő épületét, a Szent István Székesegyházat, és ellátogattunk az Alba Innovárhoz is. A tanulmányút által a saját szemünkkel láthattuk és közvetlenül tapasztalhattuk meg azt a fejlődést, amelyről az előadásokban is hallhattunk. Székesfehérvár számos kihívással néz szembe, de azt gondolom, jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felülkerekedjen rajtuk.

Külön érdekes volt számunkra látni azt, hogy miként olvad egybe a város történelmi és ipari része, és hogy hogyan is zajlik a fejlődés, a megújulás a településen. Annak ellenére, hogy nem gondoltuk, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy Székesfehérvár népszerű település, és sokan költöznek oda olyanok, akiket vonz a főváros közelsége, de mégsem szeretnének annak közvetlen vonzáskörzetében élni. Meglepődve hallottuk viszont azt, hogy jelenleg talán a megyeszékhelynél népszerűbb lakhelynek számítanak a város közvetlen közelében lévő falvak, amelyek lassan alvóvárosként funkcionálnak reggel már megszokott módon dugókat okozva.

Tanulságos volt azzal találkozni, hogy a belváros igényesen rendben van tartva, a műemlék és műemlék jellegű épületek felújításon estek át, és az üzleteknél, a vendéglátóhelyeken és a különböző kulturális programok kínáló pontokon is külön figyelmet fordítanak a stílusos megjelenésre és saját maguk reklámozására. Arra a megállapításra jutottunk, hogy ez a közösségi média korában komoly hatással lehet a turizmus növekedésére.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.