6. tanulmányút szakmai beszámolója

A tanulmányút keretein belül lehetőségünk nyílt megismerni Pécs történelmi belvárosát és kulturális értékeit. Az ott töltött idő alatt több, a város kulturális életének szempontjából ikonikusnak mondható helyet is meglátogattunk.

Meglátogattuk a Janus Pannonius utcában található nevezetes lakatfalat, ahol szerelmesek lakatjai díszítik az ott lévő fémkerítést. A lakatfaltól nem messze található Gázi Kászim pasa dzsámija, a magyarországi török-iszlám építészet legszebb és legmonumentálisabb alkotása. Mint megtudtuk, ez Európa legészakabbra található épségben maradt dzsámija, amely egyébként ma jelenleg római katolikus templomként működik. Tovább haladtunk a pécsi székesegyház felé, majd következett a város egyik leghíresebb szimbóluma, a Barbakán. Megtekintettük továbbá a volt Littke pezsgőgyárat, melynek nagyterme ma, konferencia és rendezvényközpontként üzemel.

Kifejezetten lenyűgözött bennünket, hogy mekkora élet van a főtéren, ahol több flashmob-ba is belecsöppentünk. Pécset egy pezsgő, nagy történelmi múltú és kulturális programokban gazdag városnak ismertük meg, amely a közelmúltban megérdemelten volt Európa kulturális fővárosa. Az itt töltött idő tanulsága talán az volt, hogy első kézből tapasztalhattuk meg, hogy a múlt értékeit hogyan tudják a ma embere számára is érdekessé tenni, hogy a 21. század fiataljait hogyan tudják érdekeltté tenni a város életében. Azt gondolom, hogy mindannyian sokat tanultunk és gazdagodtunk a látogatásból.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.