Szakmai beszámoló az EFOP-5.2.2-17-2017-00107 azonosítójú „Kulturális intézmények és civil szervezetek szakembereinek együttműködése a fiatalok közéleti szerepvállalásáért” pályázathoz

2018. április 20-22. között Sopronban került sor a pályázat keretében megszervezett második műhelymunkára és tanulmányútra.

A műhelymunka helyszínét a soproni GYIK Rendezvényközpont (Sopron 9400, Ady Endre út 10) adta. Az alkalmon hazai és nemzetközi szakemberek vettek részt (összesen 15 fő), akik közül kiemelném a Partiumi Egyetem (Nagyvárad) képviselői: Ardelean Tímea és Zakota Zoltán, Parais Istvánt, az AGORA Szombatheyi Kulturális Központ Igazgatóját, Horváth Zoltán közművelődési szakembert, valamint Taschner Tamás közművelődési és idegenforgalmi szakembert. Az Oriens 2000 Alapítványt Fazekas Lili, szakmai asszisztens és Réth Katalin, szakmai vezető képviselték.

A műhelymunka kezdetén Réth Katalin, a pályázat szakmai vezetője, köszöntötte a jelenlévőket, és röviden bemutatta az Oriens 2000 alapítványt, valamint a Transznacionális Együttműködések pályázatot. Ezt követően Taschner Tamás, közművelődési és idegenforgalmi szakember mutatta be Sopron városának kulturális életének alakulását, külön kiemelve a jelenlegi színtereit a város kulturális életének. Parais István, az AGORA Szombatheyi Kulturális Központ Igazgatóját Magyarország és a Kárpát – medence kulturális intézményhálózatát mutatta be előadásában, külön kitérve a hálózatosság előnyeire és a kulturális értékátadás fontosságára. Ezt követően Horváth Zoltán, közművelődési szakember, a digitális kultúráról tartott előadásában ismertette, a közösségi művelődés digitális információs rendszereinek lehetőségeit, és, a jelenlévők nagy örömére, bemutatta a náluk működő jó gyakorlatokat arra vonatkozóan, hogy a digitális kultúra hogyan jelenhet meg az offline térben, és hogyan segíthet abban, hogy a fiatalok közösséget alkossanak, és valóban szerepet vállaljanak a kulturális- és közéletben. A kerekasztal beszélgetés során a tudásmegosztás még intenzívebben valósult meg, így a műhelymunka eredményesen zárult.

Tanulmányutunk során Taschner Tamás közművelődési és idegenforgalmi szakember segítségével egy vezetett séta keretében ismertük meg testközelből Sopron városának jelentős helyszíneit, kulturális kincseit és történtét. Úgy gondolom, mindannyiónk számára egyértelművé vált, hogy mennyi lehetőséget és tudást rejt ez a város. A tanulmányút ahhoz is hozzájárult, hogy jobban megismerjük együttműködő partnereinket, így reményeink szerint a jövőben még gördülékenyebb lesz a közös munka.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.