5. tanulmányút szakmai beszámolója

A pályázat keretében megvalósult legutóbbi tanulmányút helyszíne Debrecen volt.  Január 26-án látogattunk el a helyszínre, és lehetőségünk volt megtekinteni a Debreceni Agóra Tudományos Élményközpontot, valamint a Nagyerdei Kultúrpark Debreceni Állat- és Növénykertet. A nagyszalontai Fidem egyesület képviseletében Balázs Anita és Kovács István, az Oriens2000 Alapítvány részéről pedig Fazekas Lili és Szente R. Katalin valamint Szente Áron voltak jelen a tanulmányúton.

Az Agórában tett látogatás nagyon tanulságos volt. Jó volt látni, hogy tudományos témákat, problémákat, érdekességeket és jelenségeket úgy tudnak közel hozni a tizenévesekhez, hogy gyakran észre sem veszik, hogy egy  kiállítást nézve tanulnak. Látogatásunk idején pont egy osztálykirándulás állomása is volt a Tudományos Élményközpont, így első kézből láthattuk, hogy milyen hatással van a diákokra egy ilyen kiállítás. Az Agóra nem csak állandó kiállítással rendelkezik, hanem különböző témákban, napi többszöri alkalommal interaktív előadásokat is szervez. A kiállítás és az épület megtekintése után azon gondolkoztunk, hogy talán jobban ki lehetne használni az épületet, ha tudományos szakköröknek és versenyeknek is helyet adna. Nagy örömünkre szolgált, amikor megtudtuk, hogy az Agóra vándorkiállítással is rendelkezik, így ki tud települni különböző városokba és más település fiataljaival is meg tudja osztani az élményt.

A Nagyerdei Kultúrpark kifejezetten békés arcát mutatta ezen a téli délutánon, de hamar egyértelművé vált a számunkra, hogy nyáron biztosan nagy nyüzsgés jellemzi a helyet. Itt is különböző oktató- és élményprogramokkal kedveskednek a látogatóknak. Meglepő volt azzal szembesülni, hogy egy állatkerti állat örökbefogadása milyen közösségformáló erő lehet. A különböző táblákon sorra láttuk, hogy cégek, iskolák, osztályok és egyéb ifjúsági közösségek váltak örökbefogadóvá, és talán így átérezhetik azt is, hogy bizony nagymértékben felelősek vagyunk a környezetünkért, a Földért és az élővilágáért. Nagyon jó ötletnek tartottuk, hogy nyaranta az állatkertbe élménytáborokat is szerveznek, így már egész kis kortól elkezdődhet a gyerekekben a társadalmi felelősség tudatosítása. A látogatást követően megfogalmazódott bennünk, hogy hasznos lenne minden településen egy, a település jellegzetes állatvilágát bemutató állatsimogatót, vadasparkot kialakítani, hogy ilyen módon minél több  fiatalnak része lehessen hasonló élményekben.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.